Här är några frågor jag fått från läsare, jag fyller på vartefter. Har du egna? Lämna dem i en kommentar så svarar jag så fort jag hinner!
Fråga: Hur länge stannar en bok med dig sedan den blivit utgiven? Jag förstår ju att det fortfarande blir jobb med intervjuer etc..men annars? Stannar de alltid med dig eller ”flyttar” den först när nästa bok är påbörjad?
Svar: Jag får nog säga att de alltid stannar kvar, men mer som vuxna barn än som de krävande småbarn (i trotsåldern …) de är under själva skrivprocessen. De tar liksom inte upp ens tid och tanker så mycket när de väl ”flyttat hemifrån”, men relationen finns kvar och bandet till ”barnen” är något som aldrig försvinner. Ofta är det först när jag skrivit klart som jag börjar förstå vad boken handlar om. Genom att vara ute och berätta om den, och genom att svara på frågor från journalister och andra, klarnar bilden så småningom. Det som kommer fram kan vara en aha-upplevelse för mig också. Så var det t.ex. med Någonstans inom oss.
Fråga: Var skriver du dina böcker? Hemma? Eller har man kontor om man är författare?
Svar: Jag har provat att skriva hemma, men det går verkligen inget vidare! Sedan ett par år tillbaka har jag ett kontor i närheten där jag bor. Eller inget kontor egentligen, jag skriver där – bara. Ingen mail, ingen telefon, ingen administration och inget pappersarbete. Det är fantastiskt!
Fråga: Är det svårt att komma på bra namn till sina karaktärer eller vet du alltid vad de ska heta?
Svar: Ibland byter jag namn på en karaktär flera gånger under en bok, men för det mesta presenterar de sig med ett namn när de dyker upp.
Fråga: Vilken av dina böcker tycker du själv mest om?
Svar: Det är svårt att svara på, lite som att välja vilket av sina barn man tycker mest om … Jag har olika relation till böckerna. En del relationer är tyngre och seriösare, andra soliga och lättsamma. Bara vanligt vatten var en skön bok att skriva. Jag tog ut svängarna mer än jag brukar göra med den boken. Under mitt skrivande har jag blivit allt mer disciplinerad med synopsis, jag vet ofta exakt vart jag är på väg, men med Bara vanligt vatten släppte jag det och lät historien utveckla sig på känsla. Lite som när jag skrev min första bok, På det fjärde ska det ske. Det gjorde själva skrivprocessen roligare. Sedan är jag också stolt över Den ryske vännen – en bok som verkligen var genomtänkt från början till slut. Det är många trådar i den boken som hänger samman, att få ihop det – helst också på ett spännande och trovärdigt sätt – var en rolig utmaning!
Och så Drömliv förstås – den står mig mycket nära.
Fråga: Har du någon gång skickat in ett manus och blivit refuserad?
Svar: Nej, det har jag inte.
Fråga: Kan du ge några råd om man vill bli författare, och man har skrivit några manus?
Svar: Om du har ett färdigt manus tycker jag att du ska låta några utvalda människor du litar på läsa det först. Be om ärlig feed-back (och var beredd att ta emot den också, det kan göra ondare än man tror!). Var också beredd på att lägga ner en hel del jobb på redigering innan du kan lämna det vidare till ett förlag. Jag låter alltid min man läsa innan förlaget får göra det, och han är grym.
Fråga: Jag gillade inledningen i Stellas berättelse om Franciska Falke i Bara vanligt vatten. Har du funderat på att skriva deckare framöver?
Svar: Det finns så många duktiga deckarförfattare i det här landet, jag tror inte det behövs en till. Jag försöker skriva spännande romaner även utan poliser och mord. Fast man vet ju aldrig…
Fråga: Hur var det att skriva en bok tillsammans med någon? Tänker på Drömliv.
Svar: Svårt! Det är mycket som kommer upp till ytan när man jobbar ihop. Sådant som man aldrig behöver ta i när man “bara” är vänner. Men roligt också, författandet är ju ett ensamt jobb – man är inte så bortskämd med kollegor vid fikat! Och att ha ett gemensamt mål tillsammans med en annan människa gör också livet rikare.
Fråga: I dina böcker går ju ofta huvudpersonerna igenom någon sorts kris och lär sig något om sig själva. Vad är den viktigaste lärdomen du fått om du gått igenom någon sådan kris?
Svar: Jodå, kriser har inte saknats… Man lär sig ju olika saker av olika situationer. När jag brände ut mig, eller vad jag nu ska kalla det för, så var jag väldigt dålig på att vara här och nu. Jag försökte kontrollera tillvaron, framtiden och det som hände vilket ledde till mycket stress. Nuförtiden är jag bättre på att ta en sak i taget. Jag tror att vi skapar kriser i våra liv just för att lära saker om oss själva. Ibland måste det till extrema situationer för att vi exempelvis ska finna vår verkliga kraft.
Fråga: Jag tyckte väldigt mycket om Bara vanligt vatten. Planerar du fler romaner med Stella Friberg som huvudperson?
Svar: Tack, men svaret är nej. Jag tycker om att hitta på. Att skriva en fortsättning skulle lite grann vara som att gå tillbaka till det jag redan har lämnat. Dessutom tror jag att läsarna själva kan hitta på fortsättningar som är minst lika bra som den jag skulle komma på!
Fråga: Hur mycket av dig själv finns i Stella Friberg?
Svar: Hm, inte så mycket tror jag. Hon är på många sätt en extrem person, det känner inte jag igen mig i. Men jag har ju å andra sidan hittat på henne, så vem vet – ingen rök utan eld kanske …
Fråga: Är du redan igång med din nästa bok? Om så, vad kommer den att handla om?
Svar: Nej, just nu har jag skrivpaus. Faktiskt första gången sedan jag började skriva! Tänkte ta en period och bara fylla på; träffa människor, se nya platser och förhoppningsvis få en eller anan ny insikt.
Fråga: Hur går din skrivprocess går till?
Svar: En del böcker har mognat fram under många år, andra ramlar ner nästan helt färdiga. När det är dags att skriva är det som att de “knackar på” – det är dags nu, liksom. När jag skriver gör jag det koncentrerat, nio till fem-jobb, under fem-sex månader. Sedan är det redigering och textbearbetning under ungefär lika lång tid. Och sedan börjar arbetet med marknadsföring, press och media.
Fråga: Hur kom det sig att du började skriva?
Svar: Jag hade frilansat inom radio och tv i flera år. Det var roligt, men samtidigt var allt jag gjorde beställt av någon annan. Jag saknade det där helt fria, där ingen annan sätter gränserna. Då dök tanken på att skriva en bok upp. Och så blev det.
Fråga: Vilken typ av böcker läser du helst?
Svar: Det är olika och går i perioder, men jag är väldigt petig med vad jag läser. Sådant som inte känns bra lägger jag ifrån mig. Jag använder nog böcker väldigt mycket som “påfyllning”, det måste finnas något meningsfullt för mig i det jag läser. Skulle aldrig klämma en deckare från topplistan bara för att ha något att läsa till exempel.
Fråga: Har du någon favoritförfattare eller någon författare som inspirerat dig?
Svar: Alltid lika svårt att svara på! När jag började skriva för ganska många år sedan nu var jag mycket inne på brittisk litteratur: Marian Keyes, Helen Fielding, Nick Hornby etc. Nu läser jag inte sådant alls, men de var inspirerande i sitt sätt att skapa romanunderhållning som ofta hade allvarliga frågor i botten. Jag läser en hel del svenskt, mycket för att hålla mig uppdaterad med vad mina författarvänner skriver. Maria Ernestam och Lina Forss beundrar jag mycket. Helena von Zweigbergk också. Och Åsa Larsson – hon är makalöst bra! Jeanette Winterson, Anita Shreve, Elizabeth Gilbert är några utländska författare jag också gillar. Annars fastnar jag oftare för böcker än för författare.
Fråga: Hur känns det att inte bli recenserad på de ”fina” kultursidorna när du är så framgångsrik försäljningsmässigt? Är det ok eller känns det orättvist?
Svar: För min del känns det okej, men jag tycker att kultursidorna gör sig själva en otjänst genom att inte behandla romaner av alla sorter seriöst – som man gör med musik eller film. Ibland får jag känslan av att kulturskribenterna skriver för varandra snarare än för läsarna. Kanske är det en kompetensfråga?
Fråga: Vilka är de stora fördelarna med författaryrket? Och vilka är nackdelarna?
Svar: Först och främst: Det är roligt att skriva! Att jag dessutom bestämmer över mitt eget jobb, mina egna arbetstider och var jag vill arbeta är ju fantastiska fördelar. Nackdelarna är att inget blir gjort om inte jag gör det, det kräver en hel del disciplin – alla skrivdagar är inte lika lättsamma. Mycket få kan också försörja sig på sitt skrivande, och det kan ju vara en stress i sig. Och att bli offentligt bedömd och recenserad. Det är också ett mycket långt projekt att skriva en bok, det sträcker sig som regel över flera år. Det kan kännas segt att jobba med något som tar så lång tid. Då är det bra att kunna varva med annat som ger snabbare resultat, som att baka bröd till exempel!
Fråga: Skriver du på maskin eller dator?
Svar: Haha! Det är väl bara Jan Guillou som skriver på maskin nuförtiden!
Fråga: Hur mycket av dina egna erfarenheter har du med i boken om Stella Friberg (Bara vanligt vatten)?
Svar: Mycket av handlingen utspelar sig ju i bokbranschen, så det är klart att jag har använt mina egna erfarenheter därifrån och från media- och kändisvärlden i stort – men i skruvad form, som i Stellas intervju med tidningen “Dagmar” till exempel.
Den manliga författaren som frågar ut Stella om handlingen i boken hon skriver på, och som sedan vägrar att själv svara på samma fråga eftersom hans skrivande är en så “känslig process…” – är dock helt tagen ur verkligheten 🙂
Fråga: Tror du på kärleken mellan Stella och Johnny?
Svar: Jag vill ju gärna det, men det kommer att kräva mycket jobb av dem båda om det ska hålla. Frågan är om Stella är beredd att ta tag i sig själv på det djupet. Men, vad tusan, jag tror på kärleken – klart det håller!
Fråga: Hur bestämmer du hur lång boken ska bli? Har du ett minimum antal ord för en bok? När vet du att det här är tillräckligt eller det här är för mycket?
Svar: Hur lång en bok ska bli går inte att bestämma i förväg, men för mig är en roman minst 250 sidor och max 500. Numera vet jag hur många sidor/tecken jag bör ha i datorn för att hamna där, men i början var det osäkert. En datasida är ju inte som en boksida och hur mycket som får plats på en sida beror ju på radavstånd, typsnitt och tecken. Det är också sådana parametrar som förlaget sedan laborerar med för att få till en lagom tjock bok, likaså papperskvalitet.
Längden på mina romaner varierar ganska mycket. Min kortaste är Inte enklare än så, den är på ca 370.000 tecken. Den längsta, Bara vanligt vatten, är på ca 850.000 tecken (inkl. mellanslag). Jag skriver på och låter det utveckla sig, men i början är jag alltid orolig för att historien ska ta slut alltför fort! Tänk om man en dag upptäcker att manuset var färdigskrivet på sidan 127, vad gör man då?
Fråga: Och hur hittar du namnen på dina personer i böckerna?
Svar: Det där är knepigt! Och lite känsligt. Ofta väljer jag helt omedvetet, men ibland upptäcker jag efteråt att namnvalet hade betydelse. I Bara vanligt vattenheter huvudpersonen till exempel Stella. Stella betyder ju stjärna vilket är precis vad hon är!
Ibland måste jag byta namn på karaktärer halvvägs in i boken, och det har hänt att de fått döpas om så sent som i redigeringen också. Det känns om det blir fel, precis som det känns när det är rätt. Det är klangen i ett namn, och förstås mina associationer till detsamma, som avgör vad folk får heta.
I princip skulle man ju kunna ta namnen på alla sina klasskamrater på lågstadiet och uppkalla karaktärerna i en bok efter! En brittisk deckarförfattare jag träffade berättade att han skrev in alla sina vänner i böckerna. Det har aldrig jag vågat göra. Men ibland hör jag namn och tänker att ”Det där var ett bra namn på en romankaraktär, det måste jag komma ihåg!” Vilket jag förstås aldrig gör … Men i någon bok i framtiden ska jag ha med ett äldre par som heter Viking och Solfrid, det har jag bestämt!
Fråga: Jag undrar vart du får din inspiration ifrån?
Svar: Jag försöker vara så öppen som möjligt för allt jag möter i livet: människor, djur, situationer, problem, funderingar, miljöer, platser … Allt det där blir till en mix som är min källa att ösa ur när jag skriver. För en författare finns det inga dåliga erfarenheter, bara händelser att inspireras av! Utöver det, alltså det vi kan kalla erfarenheter, tror jag också att det finns en ”gudomlig inspiration”. Alltså impulser från en källa som är större än jag själv.
Jag tycker frågan om inspiration är mycket spännande. Vad betyder det att ”få en idé”, var kommer den ifrån? Finns det en avsändare? Jag funderar mycket på det. Det är med inspiration som med drömmar, tänker jag. En del handlar om bearbetning av intryck och upplevelser, andra kan komma med budskap och symboler som är betydligt större än så.
Fråga: Vad skulle du säga är speciellt med just ditt skrivsätt?
Svar: Det är svårt att analysera sin egen stil, men jag tror att jag skriver ganska enkelt och rakt. Jag använder mig mycket av vardagliga iakttagelser för att beskriva personer och situationer. Småsaker, som hur någon torkar bort en smula som fastnat på läppen eller ljudet av en bildörr som slår igen. Det skapar en förankring i en verklighet som är lätt att känna igen och identifiera. Men du kanske har en bättre analys?
Fråga: Sist men inte minst; hur var du som ung?
Svar: Jag tror jag har valt egna vägar ganska mycket i livet, även som ung. Jag har aldrig varit rädd att sticka ut, att synas och höras. Jag var ganska duktig i skolan (gymnasiet pratar jag om nu), men inte särskilt ”pluggig”. Jag hade lätt att lära, lätt för mig över huvud taget och var nog ganska ordentlig under en rätt tuff yta. I tonåren var det mycket musik som gällde och det var viktigt att vara ”creddig”. Jag lyssnade bara på deppig indiepop och såg svåra filmer som jag inte begrep, gick mycket på konserter. Annars var det mest kompisar som gällde, och killar …
Fråga: Hur lång tid tog det att skriva din första bok?
Svar: Jag arbetade med radio och tv, bl a som frilansande manusförfattare när jag började skriva På det fjärde ska det ske. I det läget behövde jag verkligen ett eget projekt som bara jag rådde över, som inte var beställt av någon och som ingen hade några förväntningar på. Även om jag tog skrivandet mycket seriöst kunde jag dock inte prioritera det tidsmässigt eftersom jag försörjde mig på andra jobb. Jag skrev när jag fick tid över. För mig var det också psykologiskt viktigt. Som frilansare är det lätt att stressa upp sig över brist på jobb. Med boken som sidoprojekt hade jag hela tiden något att göra och falla tillbaka på. Jag behövde på så vis aldrig känna mig arbetslös, även om det periodvis sinade med betalda jobb.
Det visade sig ju dock att skrivandet var så roligt att jag smygprioriterade om. Tog tid från annat och skrev på boken istället. Ett drygt år, tretton månader, tog själva skrivandet. Jag skickade in manuset i mitten av december, någon vecka innan min andra dotter skulle födas – vilket jag också hade siktat på. Sedan blev det en ovanligt snabb procedur med utgivning eftersom förlaget visade sig vara angeläget om att få ut den redan till hösten därpå. Det förstod jag ju inte då, men det är ovanligt att det går så fort.
Min andra bok, Inte enklare än så, gick betydligt fortare att skriva. Dels är den väsentligt kortare, dels hade jag tills dess ändrat i mina prioriteringar och satt skrivandet överst. Jag slutade med radioprogrammet jag jobbade med då och började tacka nej till andra förfrågningar. Skriva var det roligaste jag ditintills gjort. Jag var helt förälskad!
Fråga: Hur gör du när du korr-läser och redigerar och tycker att det är pest och pina. Tvingar du dig att fortsätta eller tar du en liten paus och hittar på nåt annat i några timmar?
Svar: Jag gör både och. Jag tvingar mig att jobba OCH jag belönar mig med annat emellanåt. När jag läser manuset försöker jag att göra det sammanhållet och på kort tid för att se hur textflödet funkar. Det är svårt om man bara läser ett par sidor här och där. Jag läser med penna i handen och gör (massor av) anteckningar. När jag läst färdigt sätter jag mig med manusbunten och för in ändringarna. Det tar mycket tid eftersom alla ändringar måste kollas både bakåt och framåt i texten. Har jag använt det här ordet/uttrycket nyligen? Stämmer det jag fört in med kontexten? När alla ändringar är gjorde måste manuset läsas igen för att se så att de funkar. Återigen med pennan i handen …
För att orka måste man ta paus, men jag tror det är bra att försöka jobba sammanhållet. Jag tar ledigt en dag här och där, men duttar inte med jobbet. Och så ger jag mig själv morötter, att rida t.ex. Eller en ledig eftermiddag för att långfika med en kompis. Boka in lunchdejter gör jag dock inte när jag jobbar, det blir för splittrat för mig att dela upp dagen så.
Fråga: Vad kommer du att ge dina barn för råd om de (i vuxen ålder) vill bli författare?
Svar: Haha, klipp dig och skaffa dig ett riktigt jobb! Nej, kanske inte. Men jag skulle nog råda dem att göra annat först, eller åtminstone parallellt. Plugga, resa, jobba med olika saker. För att bli författare behöver man livserfarenheter, det räcker inte bara med talang. Sedan går det ju inte att bestämma sig för att bli författare. Man kan bestämma sig för att skriva, men att bli – att arbeta som – författare innebär mer än så. Få jobbar heltid och försörjer sig på skrivandet. Tänk bredd, skulle jag säga. Skriv, men gör annat också!
Fråga: Har du nån gång funderat på att skriva en uppföljare till nån av dina böcker? Eller har du alltid känt dig klar med de böcker och de karaktärer som figurerar i böckerna så att du alltid känt att det inte har funnits nåt mer att skriva?
Svar: Nej, jag har faktiskt aldrig känt mig sugen på det. Mina böcker brukar ju ha en sorts öppna slut. Jag lämnar mina karaktärer, ofta efter någon typ av kris, med nya möjligheter. De har fått nya insikter, men hur de väljer att hantera dem vet vi inte riktigt. Men kanske anar vi. Eller hoppas i alla fall.
När jag skrivit färdigt en bok känner jag mig verkligen färdig med den. På ett sätt känns det som att jag ”terapeutat” mina karkatärer genom en kris, och när jag vinkar hej då är det vid en punkt då jag anser dem hela nog att klara sig själva. Med hjälp av er läsare, förstås. Det är ju ni som bestämmer hur det går för Agnes, Stella och Johnny, Rebecka och de andra. Och för det tror jag faktiskt inte att ni behöver min hjälp 🙂 .
Hej Kajsa!
Jag är en 71-årig man som avslutade din bok ”Bara vanligt vatten” idag. Tyckte att det var en trivsam bok. Däremot blev det för mycket av den research som gjorts om kläder,skor, väskor, smink mm. Det stod mig upp i halsen. Naturligtvis förstår jag att det är viktigt att skriva om detta i början av en bok för att på ett bra sätt beskriva en person, men när det förekommer genom precis hela boken blir det jobbigt, tycker jag. Boken var för övrigt trivsam att läsa.
Roland Tidström
Hej Roland,
Är man ointresserad av kläder etc förstår jag att den informationen känns överflödig. Men för den som är insatt (vilket är ganska många) ger varje specifikt märke en signal om en viss livsstil, ekonomi och smak. För Stella är yta av största vikt, det är därför ett mycket medvetet val från min sida att lägga tonvikt vid detta. Jag är glad att du ändå tyckte om boken som helhet! Med vänliga hälsningar, Kajsa
PICCOLI LIMONI GIALLI, le faccio i complimenti per il suo libro, io sono un attore e regista di teatro e tra tutte le attività che seguo ho poco tempo per la lettura ma con questo suo libro che sono riuscito a finire a leggere mi è tornata la voglia di dedicarmi alla lettura. Mi piace molto il suo stile che riesce a far vedere proprio le immagini della storia. Grazie di nuovo e spero di poterla conoscere di persona qualora dovesse venire in Italia. Il suo Piccoli Limoni Gialli secondo me è anche un ottimo soggetto per il cinema. Ha scritto anche di teatro? Saluti.
Grazie! Allthough my Italian is not quite up to understanding all of your letter … 🙂 Kajsa
Hej Kajsa!
Jag har fått i uppgift att göra en redovisning om en författare.
I min uppgift ska jag berätta lite kortfattat om vem författaren är och sen ska jag också kunna placera in verken i hennes liv (t.ex. efter en resa, första barnets födelse) och vad i hennes livsituation hon kan ha påverkats av (t.ex. äktenskap, sjukdom, resor och andra upplevelser).
Mitt val var självklart, Kajsa Ingermansson, min favorit författare. Jag verkligen älskar dina böcker!! Kan läsa dem om och om igen!
Jag har valt ”Lyckans hjul”, ”Den ryske vännen” och ”Små citroner gula” att diskutera och ska försöka placera in i ditt liv… Jag skulle vara otroligt tacksam om du skulle vilja förklara lite kortfattat om vad som fått dig att just skriva dessa böcker? Om du har tid och lust så klart.
Med vänliga hälsningar, Sofie
Hej Sofie!
Vad kul att du gillar mina böcker och att du ska göra ett arbete om dem. Jag är hedrad! Tyvärr är det du ber om ett ganska omfattande och tidsödande arbete så jag hänvisar dig till det du kan läsa om böckerna här på bloggen och i gamla intervjuer. På nätet kan du säkert hitta mycket av den info du behöver. Skulle det återstå några frågor kan du precisera dem och återkomma. Lycka till!
Kajsa
Hej Kajsa! Jag undrar; vilken genre skulle du placera in dina böcker i och varför?
Hej Anna,
Jag är ärligt talat ganska allergisk mot talet om genrer, det ligger nästan alltid något degraderande i den typen av indelningar. Jag kallar mina böcker romaner kort och gott. Må så gott! /Kajsa
Hej! Håller på att läsa Bara vanligt vatten och tänker på ditt namnval av en av karaktärerna: Lillemor, trodde nog att det namnet dog ut ungefär i samma veva som jag föddes(jag är 53 år) Har faktiskt aldrig träffat någon som är yngre än mig med detta namnet.
Herregud! Det kommer kanske att födas små knyttar som kommer att döpas till Lillemor efter denna boken!
Den som lever får se! Ha det!
Hälsningar Lillemor.
Jag känner en Lillemor som är yngre än jag. Träffade henne på gatan en dag när jag skrev boken och vips hade min karaktär fått ett namn! Det finns något fint och vänligt över det namnet 🙂
Hej! Har sträckläst dina böcker under sommaren, och ska nu göra ett arbete på lärarhögskolan där jag går, om kvinnorna i dessa. Ska hitta en röd tråd dem emellan och dessutom göra ett författarporträtt. Den här hemsidan är kanon, svaren på flera frågor hittar jag ju här.
Men jag läste en intervju där det stod att du tycker att andra författare skriver mer åt chick lit-hållet än vad du gör. Stämmer det, och isåfall vad har dina böcker/saknar dina böcker som gör att de inte är chick lit?
Kan förstå om man som författare inte vill att böckerna ska placeras i ett visst fack, tänker särskilt på Den ryske vännen som är olik övriga böcker. Kanske lätt att alla böcker hamnar i samma genre i läsare och recensenters ögon?? Men jag undrar, tycker du själva genren chick lit har en negativ klang? Isåfall, varför?
Om du har möjlighet att svara blir jag världens gladaste, TACK!
ps. Små citroner gula läste jag för några år sedan och tyckte då den var kanonbra!! Men nu har jag hittat en som är snäppet ännu bättre; Bara vanligt vatten. Vilken bok, wow!! /Sanna
Hej Sanna!
Frågan om chicklit har jag svarat på många gånger och jag beklagar i förväg om min ton här blir något skarp. Jag anser ”chicklit” vara ett nedvärderande begrepp av kvinnligt skrivande och kvinnligt läsande. Ett försök att förminska och förlöjliga. Bara ordet … chick=brud, lit=inte ens litteratur! Det har funnits en tendens, inte minst i Sverige, att vilja kategorisera alla böcker med kvinnliga huvudpersoner i en viss ålder som chicklit. Varför då får man fråga sig? Skriver i så fall Marie Hermansson, Maria Ernestam, Helena von Zweigbergk, Maria Sveland m.fl. också chicklit? Eller är det ett försök att ringa in böcker med en underhållande prägel? Vem bestämmer i så fall vad som är underhållande? Och kan en bok med underhållningsvärde inte ha ett seriöst innehåll?
Mina böcker är relativt lättillgängliga och lättlästa, men är de därför lättviktiga (vilket begreppet ”chicklit” underförstår)? Undersöker man de ämnen jag tar upp så tror jag svaret blir nej. Skulle jag tvingas sätta någon beteckning på mina böcker skulle jag kalla dem ”utvecklingsromaner” (vilket de förmodligen skulle kallats om författaren varit man). Genomgående för mina karaktärer är att de går från ett skede till ett annat. Att de, ofta via en kris, slår hål på illusioner om sig själva och sitt liv och utvecklas som individer. I Lyckans hjul är en av huvudpersonerna en 60-årig kvinna, en annan en frånskild 40-åring och den tredje en barnledig jurist. Inte enklare än så handlar om ett medelålders par, om otrohet och ett äktenskap i kris och Den ryske vännen nämnde du själv. Hälften av min romanproduktion passar alltså inte ens grovt in i det som beteckningen ”chicklit” från början stod för: singeltjej i storstan med trassligt kärleksliv och stort intresse för shopping.
Jag har hittills inte träffat en enda författare (jo föresten, en – Denise Rudberg) som känt sig bekväm med epitet ”chicklit”. Detta inklusive ”chicklit-drottningen” själv – Marian Keyes. Jag använder inte begreppet om andra författare och deras verk, och jag hoppas jag slipper höra det om mina böcker också.
Efter denna (något bittra 😉 ) utläggning vill jag bara tacka för det fina du skriver om mina böcker. Jag är glad att du gillar dem. Lycka till med uppsatsen! /Kajsa
Hej igen! Vill bara tacka för ditt långa och utförliga svar senast – nu är uppsatsen äntligen klar och jag tror banne mig att den blev ganska bra!
Än en gång tack för alla böcker! Längtar efter nästa att försvinna ett antal timmar i. Har själv funderat på att skriva på en bok, eller..jag har påbörjat lite grand men tänker att det är nog ingen idé, det finns så många bra författare, förlagen kan väl inte svälja allt som kommer in?!
Läste förresten just att du rider – me like. Detsamma här, en bra energikälla för kropp och själ.
Ha det gott. /Sanna
Hej Kajsa
Lyssnade till din intervju med Kiesha Crowther
Hon talar med stor insikt från sitt hjärta.
Hon känner också till de mörkare krafter som håller på att förstöra Jorden. Även om hon inte talade om detta. Det är bland annat de som tillsätter så mycket kemikalier i vår föda och manipulerar även dess DNA
Kan inte du intervjua Ian R Crane som föreläser här i Sthlm den 16 Nov.
Stay cool,
Staffan Mystiker
Inträde 80 kr.
Stockholm:16/11 kl. 18-21
ABF-huset
Sveavägen 41
…
Explosionen på BP:s oljerigg Deepwater Horizon skedde vid precis rätt tidpunkt!
Berodde denna fruktansvärda ekologiska katastrof på att den tekniska utrustningen gick sönder, på otillräckliga säkerhetsrutiner, på inkompetent personal eller på något mycket mer ondskefullt?
I denna enastående presentation pekar Ian R. Crane, som själv har haft en chefsposition inom oljeindustrin, på betydelsen av datumen 19 och 20 april inom det ockulta trossystemet hos dem som anser sig vara de rättmätiga härskarna av ett planetariskt feodalsystem.
Den 19 april 2010 sände Crane ut ett nyhetsbrev där han uppmanade sina läsare att “hålla sig vaksamma” eftersom han hade en stark intuitiv känsla av att en så kallad False Flag Event, alltså en händelse där förövaren ser till så att någon annan får skulden, var på gång. Denna intuitiva känsla förstärktes av kunskapen om att händelser som massakern i Waco (19/4 1993), bombattentatet i Oklahoma City (19/4 1995), Hitlers födelsedag (20/4 1889) och skolmassakern i Columbine (20/4 1999) alla ägde rum under något som i ockulta kretsar kallas för ”eldoffer-festivalen”.
Cranes erfarenheter från oljeindustrin gör det möjligt för honom att använda sig av kriminaltekniska analyser av händelserna som ledde till förstörelsen av den aktuella oljeriggen. Dessa analyser har lett till att Crane kan identifiera den person som har det yttersta ansvaret för det som skedde. Denna person måste nu stå till svars för sina kontakter utanför British Petroleum. Anmärkningsvärt nog kallades denna person för ”en 32-årig snorunge” av Matthew Simmons, en bankir som var väl insatt i oljeindustrin, i en teveintervju . Bara några dagar efter intervjun fann man Simmons död i sitt badkar.
Förutom att denna oljekatastrof bär alla tecken för en planerad händelse, innebär den även långvariga och långtgående konsekvenser för tiotusentals, kanske hundratusentals människor. Samtidigt som fler och fler människor blir sjuka i områdena runt Mexikanska golfen och rapporter om skador på skörden förekommer i hela USA, får brittiska och europeiska medier allmänheten att tro att oljan nästan har försvunnit och att händelsen har förstorats upp av amerikanska medier i syfte att skapa masshysteri och demonisering av BP. Det är dock ytterst viktigt att vi är väl medvetna om effekterna av blandningen av giftig olja och medlet som användes för att täta läckan, Corexit. Denna ytterst giftiga blandning sprids nu vidare runt världen från Mexikanska golfen via Golfströmmen.
Crane säger: “De långsiktiga verkningarna på Florida och den övriga kusten runt golfen får Tjernobyl att se ut som en attraktiv semesterort”!
I diskussionen om den förestående globala ekonomiska kollapsen förespråkar Crane krafttag för att avlägsna socio- och psykopatiska bankmänniskor som ett första steg mot att etablera en human ekonomi.
Det finns dock hopp! Crane berättar om sitt besök hos Q’ero-folket i Sydamerika. Detta fantastiska ursprungsfolk har hållit sig för sig själva mer än 400 år på ca 5 000 meters höjd i Anderna. De har förvaltat den uråldriga visdomen från Inkafolket under tiden och NU är det dags att de delar med sig av den!
Frågan är: Ska vi låta den galna Nya världsordningen breda ut sig utan motstånd eller ska vi börja ta ansvar för mänsklighetens och jordens framtid?
Hej Staffan, och tack för din låååånga kommentar! 🙂 Att det finns negativa krafter i världen råder det tyvärr ingen tvekan om, men just konspirationsteorier och ockulta trossystem är inte riktigt min ”kopp te”. För mig är oljekatastrofen förskräcklig nog som den är ändå.
Allt gott till dig!
Kajsa
Hej!
Har hört av en släktning att i din bok ”Bara vanligt vatten” har en karaktär som heter Max Lodenius. Ser även på din blogg att du har ett torp i Roslagen. Är du släkt med oss?
Är själv i rakt nedstigande led släkt med Johan Viktor Lodenius. Han var min mormors farfar.
Vänliga Hälsningar Madeleine
Nej, släkt är vi nog inte. Max Lodenius är bara ett påhittat namn och jag har ingen anknytning till det. Roslagen är fantastiskt, men vi är ”nyinflyttade” i området och har inte heller där någon släktanknytning. Fast på tillräckligt långt håll är vi väl släkt allihopa! 🙂 Ha det bra, Kajsa
Drömliv!! Vilken fullträff.. där jag befinner mig nu.
Är innne i just den process som ni beskriver i boken.
Har själv jobbat med människor i andlig och själslig nöd
i många år. Det är lätt att glömma eller förlora sig själv
på vägen. Skulle hemskt gärna vilja kommunicera om ett
uppslag i ämnet. Nyfiken? du har ju i såfall min mail.
En tacksam läsare, Benny
Hej Benny,
Vad glad jag blir om boken har varit till någon hjälp! Du kan kontakta mig via mitt förlag. stefan.ingvarsson@norstedts.se
Allt gott, Kajsa
Hej Kajsa,
Undrar om du innan du skrev din första bok skrev mycket annat, som det inte blev något utav? Och om du fortfarande skriver sådant som det inte blir någon roman av?
Sedan undrar jag också om det är lätt för dig att bestämma dig för en handling och våga skriva på det?
Själv har jag skrivit mycket där jag kommit några sidor, men sedan tyckt att handlingen inte är ultimat och att jag har en bättre idé, vilket gör att jag aldrig kommer särskilt långt…
Tacksam för svar och för dina underbara böcker!
Hej Kajsa!
Jag håller som bäst på med det här fantastiska fenomenet att skriva en bok. Jag har nog aldrig i hela mitt liv känt mig så inspirerad att skapa som jag gör med detta, vad det nu kan tänkas bli av det hela vet jag ju inte än.
Men, det finns såklart vissa aspekter jag vill skriva om som jag inte vet tillräckligt om…. Hur gör du när det gäller research? Kan man ringa upp någon och bara fråga om de kan berätta om det man vill veta? Framför allt när man som jag inte är publicerad…? Hur gjorde du med första boken?
Tacksam för svar!!
Allt gott
Anna
Hej Anna,
Research har aldrig varit min starka sida, framför allt för att jag inte tycker det är så roligt. Jag försöker gräva där jag står, och det mina egna erfarenheter inte räcker till försöker jag först och främst hitta i min omgivning och bekantskapskrets. Folk är otroligt snälla och generösa med att hjälpa till! Däremot skulle jag inte ta kontakt med någon och bara ”be dem berätta” om det jag vill veta. Jag har noga förberedda frågor kring olika ämnen som jag vänder mig till experter med. I boken jag skriver nu fick jag till exempel ta hjälp av en båtbyggare, en finansrådgivare och en läkare. För att minimera jobbet för den du ställer frågor till råder jag dig att vara väl förberedd och att i förväg tänka ut vad det är du vill veta. Handlar det om ett helt område du ska skriva om som du inte har någon koll på kan det kanske vara läge att ”prya” ett tag för att få en egen upplevelse av det du vill skriva om.
Lycka till!
Kajsa
Hej Kajsa,
Jag köpte en bok av misstag en gång — trodde jag….
Var inne på Ica och handlade, gick förbi bokstället
och fick se en bok ”på det fjärde ska det ske”
av Kajsa Ingemarsson. Vem f-n är det tänkte jag – ja okej
då tänkte jag, brukar gilla kvinnliga författare, det var skälet att jag köpte din bok.
Jag började läsa och sa för mig själv ”va fan är det här”
men jag fortsatte att läsa… Efter ett tag tyckte jag den var ganska roande så jag fortsatte att läsa ända till slutet.
Tyckte boken var både rolig och underhållande. Kommer
nog att hålla utkik efter dina böcker. Läser gärna
ps. Jag skriver själv en del. Skriver en bok just nu
”mitt liv med kol” Det är ingen tråkig faktabok jag skriver,
det handlar om mitt brokiga liv som började 1939,
hur jag umgicks med rökning,alkohol,relationer,kärlek.
Skriver också om mina erfarenheter inom kol-sjuk-
vården och hur det kan göras bättre. Jag tror och
hoppas att boken kan väcka en del uppmärksamhet.
Jag berättar om allt rakt av utan bedövning
Hej LE,
Kul att du gillade boken – kanske blir det fler framöver? Och lycka till med ditt eget skrivande, det låter som du haft ett innehållsrikt liv … Kram från Kajsa
Hej Kajsa!
Tycker att du är så himla bra som programledare!
Du hade ett program på radion? Vad hette det?
Hur lång är du? ser ganska lång ut i tv-rutan.
Ha det bra du är bäst!
mvh Mats
Hej, och tack för beröm! Jag har gjort många radioprogram genom åren. Humor i P3 i bland annat ”Röster i Radio” och i P1 i ”På minuten” och ”Public Service”. Jag hade också en talkshow hösten 2010 ”Ingemarsson i P1”. Du kan läsa mer på radio/tv-sidan här på bloggen. Jag är 178 cm lång. /Kajsa
Hej ! Jag har länge velat börja läsa böcker igen men inte hittat några jag gillat…förrän min väninna lånade mig din bok ”Små citroner gula” just för att den är bioaktuell nu så blev jag sugen att läsa den och tyckte den var jättebra! Nu håller jag på med ”Lyckans hjul” som också är bra! Tycker du skriver på ett enkelt och igen kännande och roligt sätt! Plötsligt måste man bara skratta högt 🙂 Förresten,stämmer det att du växte upp i Oxelösund?
Mvh, Christine
Hej Christine, och tack! Jag är född i Oxelösund, men flyttade därifrån som 2-åring så jag har inga minnen därifrån. /Kajsa
hej kajsa
jag heter christian Windahl och jag jobbar på en ungdomsgård
jag har en egen hörna på deras hemsida där jag intervjuar kända personer skulle jag kunna få en intervju med dig?
Hej Christian!
Skriv dina frågor här så svarar jag per mail när jag hinner! /Kajsa